researchED 2016

30 januri  was ik op de eerste researchED. Gastheer was het Hermann Wesselink College in Amstelveen. Het programma bestond uit 27 workshops. De sprekers hebben onderzoek gedaan in het onderwijs of vertalen hun onderzoek naar het onderwijs. In 6 rondes van 40 minuten vertelde de sprekers over hun onderzoek in relatie met het onderwijs.Omdat er zoveel inspirerende sprekers waren werd het een dan van keuzes maken, helaas.

Gelukkig heeft de organisatie sommige workshops gestreamd op periscoop. Hierdoor heb ik s’avonds naar de workshops van Amber Walraven, Als 21e eeuws leren bestaat, bent u een slechte docent, kunnen kijken.

Het nadeel van een workshop op periscoop zetten is dat het naar 24 uur weer weg is. Zeker als het de bedoeling is om onderzoek en onderwijs dichter bij elkaar te brengen.

Na een introductie van Tom Bennett, Founder researchED ben ik naar Jelle Jolles, Neuropsycholoog, gegaan. Jelle keek naar de lerende tiener in neuropsychologisch perspectief: lessen voor het onderwijs. In een veel te kleine klas voor deze spreker vertelde Jelles zijn verhaal. Strekking van het verhaal is dat de o.a. de docent (ook de ouders)  je taak is om zoveel mogelijk hersenconnecties te activeren, hoe meer hersenconnecties hoe meer kluisjes het kind heeft. Hierdoor kan het kind op latere leeftijd zijn kennis, ervaringen en belevingen halen. Hierdoor is de docent de motor van ontwikkeling van het kind. De docent geeft steun, sturing, inspiratie en kennis aan het kind. Stimuleer het kind breed met kennis en vaardigheden. Houd rekening met individuele verschillen. “een traag groeiende boom kan ook de hoogste worden! “ Aldus Jelle. hier is zijn zeer uitgewerkte presentatie te zien:  http://bit.ly/1Rf2IO7

Pedro de Bruyckere gaf een workshop over schaarste en onderwijs hier is de link naar zijn presentatie: http://bit.ly/1nFCM2D .

In de leefwereld van de leerling waar er een overvloed is aan alles is het de taak van de docent om de leerling te leren keuzes te maken. Dit kan alleen als er speelruimte is zowel voor de leerling als voor de docent.

Casper Hulshof gaf een geweldige presentatie over Het leven van een loser scepticus.

Hier is een link naar zijn presentatie: http://bit.ly/1m78t3l Deze presentatie ligt in een verlengde naar aanleiding van zijn boeken (samen geschreven met Pedro de Bruyckere): jongens zijn slimmer dan meisjes en andere Mythes in het onderwijs en Urban Myths. Casper geeft aan dat je als docent kritisch moet blijven wat je leest, zowel wetenschappelijke artikelen als gewone berichten. Hij geeft een aantal tips:

  • Strip it (kijk wat er nu echt staat) and flip it (draai het om en klopt het dan nog steeds);

  • Kijk naar de bron van het bericht en wat zegt deze over het stuk;

  • Analiseer zelf het stuk;

  • Stel de vraag of jij er iets mee moet doen.

Als uitsmijter gaf Casper een citaat van Ricard Feyman: “The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.”

Als laatste presentatie van de dag ging ik naar Rene Kneyber.

Rene vertelde over zijn eerste boek het alternatief, weg met de afreken cultuur in het onderwijs. Over dat de docent moet opkomen voor zijn eigen belangen en dat het systeem waarin hij werkt totaal anders moet.

Vervolgens ging Rene verder over het alternatief 2 waarom de docenten de ruimte niet pakken die ze inmiddels wel, steeds meer, krijgen. In hoeverre is de docent in staat zijn ruimte te pakken maar ook in hoeverre is zijn omgeving in staat deze ruimte te geven.

In de top down setting waar docenten moesten acteren naar plotselinge vrijheid is het normaal dat docenten niet zelfstandig kunnen denken. Wanneer de schoolleiding deze docent ondersteund zal de docent zijn ruimte gaan pakken.

Op dit moment is er nog steeds maar weinig ruimte om te pakken voor de docent omdat de schoolleider er voor zorgt dat de docent nog veel les moet geven. Les geven wordt vergeleken met het geven van een kinderfeestjes. Het is heel druk en daardoor weinig ruimte om vorm te geven aan je les. Hierdoor voelt de docent stress/ werkdruk. Indien de docent meer professioneel vermogen heeft zal deze ook minder stress/ werkdruk ervaren. Investeer daarom als docent (en als schoolleider) om je netwerk te vergroten.

Rene adviseert daarom ook  als je als docent iets wilt veranderen om:

1 ga roken (rokers hebben een groot netwerk)

2 wees onuitstaanbare bemoeial (heb een mening en ventileer die ook)

3 verbind online (ga bloggen en twitteren)

4 verbind je met doel onderwijs

Een Tip voor de schoolleiders, ga je ook bezig houden met het primair proces. De meerderheid van de schoolleiders houden zich alleen bezig met vergaderen en administratie.

Al met al een zeer leerzame dag en ik hoop dan ook dat researchED volgend jaar weer terug komt, ik zal er zijn (en ik heb gehoord dat ze er al mee bezig zijn 😉 )

 

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *